Domáci burger

Domáci burger

Chystáte sa grilovať a rozhodli ste sa pre prípravu domáceho burgera? Pridávam tento recept na šťavnatú klasiku:

domáci burger z mletého mäsa,

ktorý chutí lepšie, ako z fastfoodu.

Burgery by mali byť tradične  z hovädzieho mäsa, ale dnes sa to už nedodržuje a kombinujeme si rôzne druhy mäsa podľa chuti. Ak je mäso kvalitné nie sú potrebné žiadne zložité úpravy, stačí soľ, korenie a môžeme grilovať. A ak si mäso namelieme sami, tak presne vieme, čo v ňom je. Avšak recepty sú rôzne a pridávame si ingrediencie podľa chuti, niekedy však burgery pripomínajú i fašírky.

Suroviny na 8 ks:

1/2 kg hovädzie mäso,

1/2 kg bravčové mäso,

1 ČL mleté čierne korenie,

1 PL soľ,

1 PL plnotučná horčica,

8 ks toastový syr,

dijonská horčica,

zelenina podľa chuti – ľadový šalát, uhorka, rajčina, červená cibuľa nakrájaná na kolieska a ugrilovaná,

ajvar – tradičná zmes červenej papriky, baklažánu a korenia (domáci, príp. zn. Podravka…)

Suroviny na cesnakový dip:

250 g kyslá smotana,

3 strúčiky cesnak.

 

Postup:

Bravčové aj hovädzie mäso pomelieme na jemno. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, horčicu, premiešame a necháme odstáť v chladničke zhruba 1 hodinu. Rukou vytvarujeme placky – fašírky vo veľkosti žemle cca 1,5 – 2 cm hrubé a grilujeme. Tesne pred dopečením dáme na vrch plátok toastového syra. Žemľu prerežeme napoly, opečieme, spodnú časť natrieme cesnakovým dip-om, ktoré pripravíme zmiešaním kyslej smotany s roztlačeným cesnakom, následne to pokvapkáme dijonskou horčicou, priložíme ľadový šalát, ugrilované mäso, plátok uhorky, plátok rajčiny, grilovanú červenú cibuľu. Vrchnú stranu žemle natrieme ajvarom a priložíme. Podávame napr. s pečenými zemiakmi, hranolkami…

 

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *