Dobošová torta

Dobošová narodeninová torta s domácou vanilkovou esenciou

(vanilková esencia sa pripravuje 3-4 týždne vopred a zostane nám aj na ďalšie pečenie 🙂 )

dobosova-torta-fotopostup

Suroviny na vanilkovú esenciu:

4 ks vanilková tobolka (struk),

100 ml čistý alkohol.

Suroviny na 1 korpus (pečieme 5 korpusov):

30 g hladká múka špeciál,

štipka soli,

1 ks vajce,

20 g kryštálový cukor.

Suroviny na krém:

220 g vajcia,

220 g kryštálový cukor,

35 g kukuričný škrob,

1 PL vanilková esencia,

280 g maslo,

70 g kakao.

Suroviny na ozdobenie:

poťahová hmota, alebo ovocie, alebo kryštálový cukor na karamel.

 

Postup:

Najskôr si pripravíme vanilkovú esenciu, najlepšie 3-4 týždne dopredu (vanilková esencia sa dá i kúpiť). Vanilkové struky prekrojíme priečne na polovice (aby boli celé ponorené v alkohole) a polovice prerežeme pozdĺžne. Vložíme ich do flaštičky, zalejeme čistým alkoholom (najlepšie 96 %), poriadne uzavrieme, potrasieme fľaštičkou, aby sa dobre premiešal alkohol so strukmi a necháme zrieť v chladničke 3-4 týždne.

Piškótové cesto: Najskôr si pripravíme papier na pečenie, na ktorom budeme piecť. Zoberieme okrúhlu tortovú formu priemer 26 cm a obkreslíme ju. Potom oddelíme bielko od žĺtka. Z bielka a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania postupne pridávame kryštálový cukor. Do ušľahaného snehu metličkou jemne vmiešame žĺtko, ktoré sme si pred tým dobre rozmiešali. Postupne pridávame po častiach preosiatu múku, aby bolo cesto nadýchanejšie, múku nedáme naraz, aspoň na tri razy a vymiešame do hladka. Hotovú masu rozotrieme nožom na papier na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C do zlatista zhruba 8-10 minút. Takto upečieme 5 korpusov. Vychladnuté korpusy potrieme krémom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie (poťahovou hmotou, ovocím…).

Príprava krému: V miske vymiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme kukuričný škrob a poriadne premiešame. Následne hmotu zohrejeme za miešania nad parou. Horúcu zmes vyšľaháme ručným mixérom pri vysokých otáčkach, kým nebude mať izbovú teplotu. Nakoniec primiešame vanilkovú esenciu. V druhej miske si vymiešame ručným mixérom zmäknuté maslo s kakaom. Do masla s kakaom zašľaháme vychladnutú zmes a krém máme hotový.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.