DAKTYLA (Grécky chlieb)

DAKTYLA (Grécky chlieb)

Tento sezamom posypaný chlieb sa tradične pripravuje z tzv. žltej, alebo sedliackej múky (zmes bielej, celozrnnej a kukuričnej múky). V Grécku je známy pod názvom daktyla, čo znamená „prsty“, pretože sa pred jedením láme na malé kúsky, ako prsty.

Grécky chlieb Daktyla

daktyla fotopostup

Suroviny:

2 ČL sušené kvasnice, alebo 15 g čerstvé droždie,

350 ml voda,

350 g hladká múka T650,

75 g celozrnná múka,

75 g kukuričná múka,

1 ČL himalájska soľ,

1 PL olivový olej,

1 PL tekutý med,

1 PL mlieko + niečo na potretie,

sezamové semienka na posypanie.

 

Postup:

Kvasnice vysypeme do misky so 100 ml vody, necháme 5 minút a pomiešame, aby sa rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múky a soľ, v strede urobíme malú jamku, do ktorej nalejeme rozpustené kvasnice. Zo strán primiešame trochu múky, vytvoríme také riedke cestíčko, prikryjeme utierkou a necháme ho odpočinúť 20 minút, kým nie je spenené a nezväčší svoj objem. Pridáme olej, med, mlieko a polovicu zvyšnej vody. Podľa potreby pridávame vodu, aby sme získali pevné vlhké cesto. Miesime 10 až 15 minút, kým nezískame hladké lesklé a pružné cesto. Cesto necháme vykysnúť zhruba 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem, následne ho zrazíme, necháme 10 minút odpočinúť a rozdelíme na 6 častí. Každú časť vytvarujeme na pozdĺžny bochník a naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa dotýkali. Prikryjeme ich utierkou a necháme ich ešte 1 hodinu, kým nezdvojnásobia svoj objem. Následne ich potrieme mliekom, posypeme sezamovými semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 °C prvých 10 minút so zaparením, dopekáme ďalších 35 minút na tej istej teplote.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *