Cuketová nátierka

Cuketa má veľmi nízku energetickú hodnotu, pretože obsahuje okolo 91 % vody, len trocha vlákniny a iba okolo 4 % sacharidov. Najcennejší je vysoký obsah karoténu (ako napr. u papriky) a minerálnych látok (napr. draslíku, ktorý vyplavuje z tela nadbytočnú vodu a soľ). Predovšetkým sa cuketa používa najmä v kuchyni a to na mnoho spôsobov. Má veľmi jemnú chuť, je vhodné ju silne koreniť a používať výrazné ingrediencie ako napr. cesnak. Cuketám sa tiež hovorí cukine.

Vynikajúca cukiňová pomazánka

s paprikou a syrom

cukinová nátierka fotopostup

Suroviny:

1 stredne veľká cuketa,

2-3 ks paprika (použila som PCR),

1 stredne veľká cibuľa,

himalájska soľ,

2-3 strúčiky cesnak,

2 ks syr v črievku.

 

Postup:

Na troche oleja osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, následne pridáme na drobno nakrájané papriky a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme, jadierka vydlabeme lyžicou, postrúhame ju na jemno, šťavu nevytláčame. Postrúhanú cuketu pridáme k podusenej paprike s cibuľou a všetko podusíme ešte zhruba 2 až 3 minúty. Všetko spolu osolíme podľa chuti, pridáme pretlačený cesnak. Nakoniec pridáme syry v črievku a miešame, kým sa syry nerozpustia. Hotovú nátierku odstavíme z ohňa a necháme ju vychladnúť. Pred podávaním ju môžeme dať na chvíľku do chladničky, ak dovtedy nezmizne 🙂 Podávame s chlebom, bagetami, prípadne rožkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.