Cesnakový kváskový chlieb

Cesnakový kváskový chlieb

Keďže ja mám veľmi rada cesnak, či už klasický, alebo medvedí, patrí tento chlieb medzi moje obľúbené chlebíky, so svojou výraznou vônou a s cesnakovou chuťou. Vynikajúci je s maslom, ale i len tak samotný. Teraz som ho pripravila z pšeničnej a ražnej múky, ale múky obmieňam. Najčastejšie namiesto pšeničnej múky, používam špaldovú hladkú a namiesto ražnej múky, použijem špaldovú celozrnnú múku 🙂

Cesnakový kváskový chlieb pšenično-ražný s chia semienkami

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

160 g ražnej múky,

170-180 ml vlažnej vody (záleží od múky),

Suroviny na chlieb:

150 g ražná múka (alebo celozrnná špaldová múka),

400 g hladká pšeničná múka T650 (alebo hladká špaldová múka),

5 g celá rasca,

20 g himalájska soľ,

10 g chia semienka,

7 strúčikov cesnak,

250 g kvások,

300 ml vlažná voda.

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 250 ml kvásku, ktoré použijeme pre pečenie cesnakového chleba.

Do misky si dáme múky, rascu, himalajskú soľ, chia semienka, pretlačený cesnak a premiešame. Potom pridáme 250 ml kvásku a 300 ml vody. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kvasiť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 x poprekladáme, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách z cesta vytvarujeme bochník a dáme do múkou vysypanej, alebo solamylom vysypanej ošatky. V ošatke necháme bochník kysnúť 2 až 3 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je chlieb nakysnutý, dáme ho na rozpálený plech, na ktorom je papier na pečenie, chlieb narežeme postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme prvých 15 minút na 250 ° C so zaparením, potom stíšime na 190 °C a dopekáme 30-35 min. Či je chlieb vo vnútri upečený zistíme tak, že pri poklepaní zo spodu by mal duto zvoniť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *