Cesnakové trojhranky

Cesnakové trojhranky

Famózne cesnakové trojhranky sa hodia ku každej príležitosti, či už na Vianoce, Veľkú noc, Silvester, alebo len tak k pivu, či k vínu 🙂

Cesnakové trojhranky z kysnutého cesta

cesnakove-trojhranky

Suroviny na kysnuté cesto:

1 kg hladká múka,

2 hrste polohrubá múka,

1 PL himalájska soľ,

100 ml olej,

500 ml mlieko,

42 g droždie,

1 PL kryštálový cukor.

Suroviny na cesnakovú plnku:

250 g maslo,

8-10 strúčkov cesnaku,

1 PL himalájska soľ.

Na potieranie a posypanie:

1 ks vajce,

celá rasca (sezam).

 

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. V miske zmiešame múky, soľ, pridáme olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút, až kým vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Ak by bolo cesto tuhé, pridáme mlieko. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na múkou posypanú dosku. Cesto rozdelíme na 4-5 bochníčkov, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky. Potrieme ich cesnakovou plnkou (plnku pripravíme vymiešaním všetkých surovín na plnku – maslo, pretlačený cesnak a soľ) a zatočíme do rolády, ako štrúdľu. Hotovú roládu pokrájame šikmým rezom na trojhranky. Trojhranky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Následne ich potrieme vajíčkom a posypeme rascou (sezamom) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 – 25 minút.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *