Bryndzové pečivo s cesnakovou plnkou

Toto vynikajúce trvanlivé bryndzové pečivo pečiem veľmi často na Vianoce, Silvester, Veľkú noc, rodinné oslavy i iné príležitosti. Ak chcem, aby mi pečivo vydržalo dlhšie, robievam ho bez plnky, vtedy na vrch dávam mandle. Ale ak ho robím na oslavy, zlepujem ho touto lahodnou syrovo-cesnakovou plnkou, ktorá je vhodná aj na chlebíčky, očká a taktiež ju dávam i do slanej torty.

zlepované bryndzové pečivo

Suroviny na cesto:

250 g hladká múka,

250 g maslo,

250 g bryndza,

štipka soli.

Suroviny na plnku:

1 ks (črievko) syr karička,

6 ks strúčikov cesnaku,

1 PL maslo,

štipka soli.

Postup:

Do múky nakrájame zmäknuté maslo, pridáme bryndzu, štipku soli (ak je bryndza málo slaná) a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu oddýchnuť v chlade. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát hrubý asi 5 mm a povykrajujeme kolieska (prípadne iné motívy). Vykrojené bryndzové pečivo uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme semienkami (sezamové, chia), prípadne nastrúhaným tvrdým syrom. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 15 minút.

Vychladnuté pečivo zlepujeme plnkou zo syru, masla, cesnaku a štipky soli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.