Slivkový kysnutý koláč

Kysnuté cesto je vari najrozšírenejšie a najobľúbenejšie v každej domácnosti, nakoľko sa z neho dajú upravovať najrôznejšie koláče veľkého aj malého tvaru a v rôznych obmenách máme vždy nový múčnik. Kysnuté cesto sa vydarí iba vtedy, ak ho dobre vypracujeme, či už miesime redšie cesto varechou, alebo husté cesto rukou, musíme miesiť tak dlho, až sa robia bublinky. Kvalita a výživnosť kysnutého cesta sa zvýši, ak pridáme viac žĺtkov a tuku. Keďže je obdobie sliviek, pridávam recept na tento slivkový kysnutý koláč. Avšak namiesto sliviek môžeme dať čerešne, rebarboru, ríbezle, alebo hrušky.

Slivkový koláč z kysnutého cesta

Suroviny:

500 g miešaná múka (polohrubá a hrubá),

60 g rozpustené maslo,

60 g práškový cukor,

2 žĺtky,

štipka soli,

20 g droždie,

1 ČL kryštálový cukor,

300 ml mlieko,

slivky.

Suroviny na posýpku:

30 g hrubá múka,

40 g práškový/kryštálový cukor,

30 g tuk.

 

Postup:

Z droždia, kryštálového cukru a mlieka si urobíme kvások. Do múky pridáme preosiaty práškový cukor, soľ, vykysnutý kvások, rozpustené maslo, žĺtky. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré necháme vykysnúť zhruba 50 minút. Potom ho dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a preložíme na dobre pomastený a múkou posypaný plech. Na vrch koláča poukladáme vedľa seba rozpolené slivky kožkou dole. Celý koláč posypeme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním surovín na posýpku a necháme chvíľku podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.